Blog

HomeNieuwsKerst 2022

Kerst 2022

Kerst 2022

Het einde van het jaar nadert en langzaam gaan we nadenken over wat te doen met kerst en oud en nieuw.

Ik ben daar al een tijdje mee bezig. Wat zijn de trends, wat is bijzonder en wat is anders dan anders…

Een aantal zaken op een rij:

We zijn grotendeels uit de ellende van de corona pandemie en willen het leven vieren. Geniet met elkaar en eet en drink beter. Kwaliteit is het sleutelwoord.

Champagne, luxe wijnen uit de Bordeaux, Bourgogne, een Barolo uit Italië, een mooie vintageport of iets speciaals wat je nog nooit gedronken hebt.

Vegetarisch is de trend, volle gerechten met veel smaken, currys uit India met een mooie Riesling of Samfaina met een aromatische Viognier of een lekkere witte Rioja.

Gewoon de Hollandse bitterbal.

Maak eens een eigen bitterbal of koop gewoon een paar hele goede, probeer deze eens met een glas lekkere champagne. De mousse en brioche uit deze drank past prima bij de vettigheid en kruidigheid van de bitterbal. Hmmmm lekker!

Uit eten doen we niet vaker maar wel beter, ook het wijn gebruik wordt beter en beter. Combineren doen we vaker en beter. Blijf je thuis en kook je uitgebreid thuis, combineer dan de wijn met je eten. Koop een lekkere wijn en pas je gerechten hierop aan of andersom J

Vasten of matigen.

Na de feestdagen zeggen we het allemaal: Ik heb wel even genoeg gegeten en gedronken, ik ga voor dry januari, niet helemaal de oplossing. Ga minder eten met meer kwaliteit, doe dit hetzelfde met drinken. Kies een mooi biertje, fijn wijntje of een glas bubbels van hoge kwaliteit.

Eenvoud siert de tafel.

Maak het je makkelijk, niet te ingewikkeld, minder ingrediënten, eenvoudig eten maar wel erg lekker.  Kies voor een paar ingrediënten en pas daar de wijn op aan. Kun je het ingrediënt niet vinden dat bij de wijn past? Kies dan een saus bij de wijn. Of wijn bij de saus, neem je een witte romige saus… kies dan een wijn die vol en vettig is.

Een paar tips? Komen ze….

Voorgerechten:

Soepele Merlot: Paté en Carpaccio

Volle en vette Chardonnay: mooie vette zalm of een zalm cocktail.

Rode Bordeaux: Lekker bij kip of kalkoen met wellicht een bessensaus.

Hoofdgerechten:

Chenin Blanc: Lekker bij zalm, coquilles of iets met varkensvlees.

Tempranillo: BBQ gerechten, Rundvlees, gebraden vlees, pittige gerechten en gerechten met tomaat.

Stevige Italiaanse wijnen met een krachtige smaak: Vegetarische gerechten en lekker bij een rollade.

Toch een frisse en fruitige Pinot Noir in huis? Maak een mooi gerecht met kip of kalkoen.

Bij het nagerecht wordt vaak snel gegrepen naar een port of een sherry. Een dessertwijn die zoet is. Dit is een goed idee, echter kan het heel goed om eens aan een rode wijn te denken die uit een warm klimaat komt, een wijn uit Sicilië uit het midden van Spanje of een dikke wijn uit Australië. Lekker met chocolade gerechten of gewoon een oudhollands kaasplankje, hoewel je hier meer dan 1 wijn bij moet schenken.

Mail wat je gaat eten en je krijgt een mooi wijnadvies of kom eens aan met je gerechten en ik adviseer je graag…..

Nu al zin in de kerst.

Proost!

Ben je 18 jaar of ouder? Voor deze website moet je 18 jaar of ouder zijn. Verifieer je leeftijd om de inhoud te bekijken, of klik op "sluiten" om te verlaten.