Moet bier nu in een fles of in een blik?
Bier in blik of fles?
Hoort bier nu in een fles of in een blik? Dat is het vraag die ik vaak krijg. Het lijkt een beetje de zelfde discussie als die tussen friet en patat, maar in dit geval is er wel degelijk een verschil….
Waar het bij friet en patat nog om een woord gaat, is het verschil bij bier dus wel degelijk aanwezig.
Van oudsher wordt bier in een flesje gebotteld. Bij voorkeur in een bruine fles of stenen kruik. Dit ook om praktische reden: Er was niet echt wat anders voor handen. Waar de kruik langzaam vervangen werd door de fles, is de kruik nog steeds een graag gezien opslag middel (Hertog-Jan).
Toen ze 4000 jaar geleden bier gingen drinken ipv water, moesten ze het bewaren. Dit deden ze in potten van klei/leem. Na jaren zo gedronken te hebben wist men glas te maken. Hierdoor kon je het vocht in een fles bewaren, dit was namelijk beter voor de kwaliteit van het bier. Er kan namelijk geen lucht bij. Bij een stenen kruik bestaat er altijd de kans dat er lucht bij kan komen en dat is niet goed voor het bier.
Na jaren bier te hebben gebotteld in een fles, rukt het blik langzaam maar zeker op. Waar we langzaam maar zeker steeds meer blikken zien blijft de fles nog steeds populair bij bepaalde bierstijlen.
Maar waarom is bier in blik zo populair?
Blik heeft de volgende voordelen tov glas.
Blik is licht qua gewicht. Dit scheelt transportkosten en uitstoot.
Blik is makkelijk te stapelen, dus neemt het minder ruimte in.
Blik is niet doorzichtig, dus wordt de kwaliteit niet aangetast door het licht.
Blik is altijd afgesloten van lucht, een kroonkurk heeft altijd het risico dat er toch lucht bij komt.
Bier in blik blijft langer vers, dit wil je graag bij IPA bijvoorbeeld en pils.
Is blik dan altijd beter? Nee…. Soms wil je graag dat bier zicht ontwikkeld in de fles.
Bockbier rijpt zelfs vaak na op de fles en ook Quadrupel, tripel en dubbel worden altijd vaak nog in een traditioneel flesje gebotteld. In dit geval willen we graag dat er licht bij komt. Niet te veel vandaar het donkere glas. Dit zijn ook bieren die na verloop van tijd beter worden, zo kun je bij Hertog-Jan een fles Grand Prestige weg laten leggen in hun kelder met jou naam er op en na 3-5 jaar komen halen. Dit bier is dan ontwikkeld tot een heel ander bier. Sommige bieren zijn zelfs wel tot 10 jaar te bewaren na het bottelen.
Dus tja… is het blik of fles? Een eenduidig antwoord is er niet. Feit is wel dat blik een wat goedkoop imago heeft maar dat een flesje wat minder goed is voor de kwaliteit en het milieu (tenzij je het lang wil bewaren, maar dat is dan weer niet zo goed voor mijn handel 😊)
Kom gewoon eens langs om de verschillen te proeven en wat meer informatie.
Proost.