Blog

HomeNieuwsProost op de wereld van IPA & aanverwante stijlen

Proost op de wereld van IPA & aanverwante stijlen

Proost op de wereld van IPA’s en aanverwante stijlen!

Welkom, bierliefhebbers op een reis door de smaakvolle wereld van India Pale Ale (IPA). Een van de meest populaire bier stijlen ter wereld om te brouwen, maar zeker ook om te drinken.

Maar wat maakt IPA’s zo bijzonder, en welke andere stijlen verdienen onze aandacht? Pak een biertje en leun achterover terwijl we je meenemen op een smaakvolle reis door de wondere wereld van India Pale Ale en hun familie leden.

IPA, afkorting voor India Pale Ale, heeft een interessante oorsprong. De legende gaat dat dit bier ooit werd gebrouwen voor lange zeereizen van Engeland naar India. Om het bier te conserveren tijdens de reis, werd extra hop toegevoegd, een natuurlijk conserveermiddel dat bacteriën op afstand houdt en de houdbaarheid verlengt. Maar goed, dat is lang geleden, en vandaag de dag heeft IPA zich ontwikkeld tot een populaire stijl met talloze variaties.

Wat IPA onderscheidt van andere bieren is het gebruik van hop, wat zorgt voor een uitgesproken bitterheid en aroma’s van Citrus, dennen en soms zelfs tropisch fruit. Voor de hopheads onder ons is het als een hemelse dans op je smaakpapillen, maar voor nieuwkomers kan het misschien een beetje overweldigend zijn. Maar vrees niet, oefening baart kunst, en voor je het weet, ben je verslaafd aan die heerlijke bitterheid!

Laten we eens kijken naar de verschillende stijlen die verwant zijn aan IPA.

De meest bekende zijn de East Coast IPA en de “Double IPA” of “Imperial IPA.” Deze jongens brengen de hopervaring naar een hoger niveau door een nog grotere hoeveelheid hop en een hoger alcoholpercentage toe te voegen. Lekker bitter en mooi dorstlessend.

Voor wie op zoek is naar een iets minder bittere optie, is er de East Coast IPA of “New England IPA” of “NEIPA.” Deze stijl heeft nog veel hop, maar de nadruk ligt meer op het toevoegen van hop later in het brouwproces, waardoor het bier troebel wordt en het een zachtere, fruitige smaak krijgt. Het is een soort fruitige smoothie, maar dan met een vleugje hop om het interessanter te maken!

Voor de liefhebbers van een beetje zuurheid in hun bier, is er de “Sour IPA.” Deze hybride stijl wordt het beste van twee werelden door het toevoegen van zure elementen, zoals fruit van melkzuurbacteriën, aan de traditionele hopkarakteristieken van een IPA. Het is of je een zuur snoepje eet, maar dan met een volwassen twist.

En laten we vooral de “Session IPA” niet vergeten. Deze lichte variant van IPA heeft een lager alcoholpercentage, waardoor je er meerdere kunt drinken zonder direct van je stoel te vallen. Het is een beetje een zomerse picknick in een blik – verfrissend en gezellig!

Met zoveel verschillende IPA-stijlen om uit te kiezen, is er voor elk wat wils. Dus, de volgende keer dat je bij mij in de winkel bent of de bierkaart van het café leest en overweldigd wordt door het aanbod, denk dan aan deze blog. Of je nu kiest voor een klassieke IPA met een pittige kick, een troebele NEIPA vol fruitige aroma’s, of een excentrieke Sour IPA, laat je smaakpapillen de leiding nemen!

Nu je meer weet over IPA en de alternatieve stijlen, kun je met vertrouwen genieten van je volgende biertje. Dus hef je glas op de vooruitgang van de wereld van IPA’s en experimenteer met nieuwe smaken.

Proost!

 

 

Ben je 18 jaar of ouder? Voor deze website moet je 18 jaar of ouder zijn. Verifieer je leeftijd om de inhoud te bekijken, of klik op "sluiten" om te verlaten.