Blog

HomeNieuwsRosé all day!

Rosé all day!

Rosé wijn

Een van de meest populaire wijnen tijdens het voorjaar en de zomer. Zeker de laatste jaren is rose niet meer weg te denken van de kaart. En dan te denken dat deze wijn bijna op sterven na dood was in Nederland!

Waar komt het toch vandaan en hoe wordt het gemaakt en waarom vinden we het zo’n zomers drankje en wordt het in het najaar en winter minder gedronken?

Vragen waar ik antwoord op ga geven in deze blog over misschien wel de oudste wijnsoort die we kennen.

Rose wijn is de oudste wijnsoort die we kennen en wordt (over het algemeen) van rode druiven gemaakt. Pas in de 17e eeuw zijn we er achter gekomen dat als je de schillen van de druiven langer mee laat vergisten de wijn donkerder wordt en zich zelfs kan ontwikkelen tot rode wijn. Het mag dus duidelijk zijn dat de schillen  de kleur en de smaak aan de wijn geven. Gelukkig is bij deze ontdekking niet de rosé verloren gegaan of zelfs geheel uit het oog verloren en zijn we niet alleen maar rode en witte wijn gaan maken.

Waar komt deze wijn van oorsprong vandaan? Dit is niet helemaal exact bekend maar de oudste resten van wijnbouw zijn zo’n 6000 jaar geleden gevonden in de regio van Georgië. Hier zijn de eerste resten van amfora’s gevonden waar wijn in werd gemaakt. Doordat de pers mogelijkheden en de technieken niet dusdanig ontwikkeld warren moet de wijn zeer licht rood of donker roze genoemd worden. Zodoende is de rosé wijn geboren. Dit was wel een heel andere wijn en rosé als we deze tegenwoordig kennen overigens.

Tegenwoordig wordt zo’n beetje overal rosé gemaakt maar het meest bekend is toch wel de Provence en het Rhône gebied in Frankrijk. Hier komen de meest iconische rosé wijnen vandaan, maar ook Italië en Spanje doen goed mee tegenwoordeig. Zelfs in Nederland wordt mooie Rose gemaakt.

Hoe wordt rose nu nu eigenlijk gemaakt?.

Ik krijg vaak de vraag of men dan witte wijn mengt met een beetje rode wijn net zolang totdat er een mooie kleur en smaak is verkregen. Dit is dus duidelijk  niet het geval.

Zoals het hierboven wordt vermeld wordt rosé over het algemeen gemaakt van blauwe druiven en in een enkel geval van witte druiven maar hierover later meer.

De meest bekende productie manieren zijn de volgende:

  • Directe persing
  • Bloeden
  • Korte inweking
  • Mengen

Directe persing zegt eigenlijk al wat het betekend:

De blauwe druiven worden na het plukken direct voorzichtig en langzaam geperst. Hierdoor komt een klein deel van de kleurstoffen van de schillen bij het sap en krijgt de wijn zijn kleur. Van dit sap wordt verder de wijn gemaakt.

Bloeden:

Het klinkt een beetje luguber maar het laten bloeden is een zeer verfijnde en ook een kostbare manier van rosé maken. Hierdoor wordt de beste wijn van gemaakt.

Bij deze manier wordt het sap wat door de natuurlijke persing ontstaat (het gewicht van de druiven op elkaar zorgt er voor dat de druiven onderaan gaan “bloeden”) middels een kraantje afgetapt. van dit eerste sap wordt dan wijn gemaakt.

Korte inweking:

Hierbij worden de druiven voorzichtig gekneusd en laat de wijnboer de druiven rusten en start het vergistingsproces op lage temperatuur. De schillen geven dan hun kleur af aan het sap en daardoor krijgt de wijn een roze kleur.

Na deze paar dagen worden de druiven verder geperst en het sap verwerkt tot wijn. Op dat moment worden de schillen gescheiden van het sap, de most.

Mengen:

Dit klinkt als rode wijn bij witte wijn doen en zorgen dat de kleur juist is maar dit is niet het geval. Dit mag zelfs niet eens.

Bij mengen worden er rode en witte druiven vermengd voor de vergisting en zal er een mooie roze wijn ontstaan die wederom weer een heel eigen smaak met zich mee brengt.

Eerder had ik het er over dat je van witte druiven een rose wijn kan maken….nou dit kan, of een soort van.

Blush rosé van Pinot Grigio is daar een voorbeeld van. Hierdoor blijven de schillen van witte druiven langer op de most liggen waardoor deze maximaal kleur gaan afgeven aan de sap. Hierdoor wordt de wijn heel erg licht roze van kleur, deze druif heeft nl een kleine roze tint in zich. Erg smaakvol maar niet een echte rosé dus.

Hoe komt het dan dat we deze wijn in de zomer zo lekker vinden en in de winter liever een witte of rode wijn drinken?

Dit zit hem vooral in het imago maar ook de frisheid, het lichte en makkelijke drinken van deze wijn en de zomerse kleur van de rosé.

De frisheid komt doordat we deze wijn vaak jong drinken waardoor deze hoog in zijn zuren blijft en doordat de druiven veelal in de nacht worden geplukt (ja echt je proeft het verschil). Dit zijn de twee voornaamste redenen dat de wijn vaak lekker fris en fruitig is!

Daarnaast vinden we dat rosé niet zo goed bij eten past maar vooral als borrelwijn te drinken is of gewoon makkelijk bij de BBQ. Dit is ook zeker het geval.

Maar klassieke rosé wijnen zijn echte eet wijnen. Mooi vol van kleur en zeer vol van smaak en vaak zeer aromatisch.

Deze wijnen kunnen zeker wel wat aan dus. Denk aan varkensvlees, Aziatisch of Mexicaanse gerechten, gegrilde kip, of gewoon bij de borrel met knoflook en olijven.

De Provence rosé welke nu erg hip is kan goed gedronken worden bij zeevruchten, courgette, zalmcarpaccio, avocado, tonijn, geitenkaas, pesto, parmaham en tomaten.

Maar ik ben het ook met je eens dat de rosé het beste smaakt in de zomer met een zonnetje en in goed gezelschap.

Sante!

Ben je 18 jaar of ouder? Voor deze website moet je 18 jaar of ouder zijn. Verifieer je leeftijd om de inhoud te bekijken, of klik op "sluiten" om te verlaten.